Image
Holmboeprisen2024_Foto_Hallgeir_Henriksen

Holmboeprisen 2024 til Pål Harald Hansen: «En pionér i matematikkundervisningen»

Matematikklærer Pål Harald Hansen får Holmboeprisen for sitt nyskapende arbeid med utforskende undervisning og sin evne til å inspirere og veilede elever til å oppnå eksepsjonelle resultater.

Holmboeprisvinner Pål Henrik Hansen og leder i Norsk matematikkråd, Cordian Riener. Foto: Hallgeir Henriksen/Ságat

Bernt Michael Holmboes minnepris (Holmboeprisen) er oppkalt etter Bernt Michael Holmboe (1795-1850) som var lærer ved Oslo katedralskole og oppdaget Norges fremste matematiker, Niels Henrik Abel. I år går prisen til en lærer som har en helt spesiell evne til å løfte og stimulere elevene, og som har gitt viktige bidrag til både teori og praksis for matematikkundervisning.

Skaper begeistring

Pål Harald Hansen arbeider ved Sandnes og Bjørnevatn skole i Sør-Varanger kommune, og har over 30 års erfaring som lærer. Kollegaer omtaler prisvinneren som en meget dyktig matematikklærer med et eget blikk for hva hver enkelt elev trenger, enten de strever med faget eller ønsker større utfordringer. Skoleåret 2022-2023 vant elevene hans UngeAbel-konkurransen, og gikk dermed videre til nordisk finale i Vaasa i Finland der de ble nummer to.

– Jeg har selv sett begeistringen i øynene til Pål Harald Hansens elever, da vinnerne av UngeAbel-konkurransen presenterte arbeidet de vant med. Å skape en slik entusiasme for matematikk er en stor prestasjon og blant det viktigste en lærer kan gjøre, sier Cordian Riener, leder i Norsk matematikkråd.  

I begrunnelsen for pristildelingen står det at Hansens engasjement også har nådd kommunestyret og næringslivet, der han har presentert arbeidet sitt og vist hvordan matematikkundervisning kan være en katalysator for intellektuell vekst og innovasjon.

Pål Harald Hansen ble overrasket med nyheten om den gjeve prisen i en mattetime mandag morgen på Sandnes og Bjørnevatn skole. Selve pristildelingen skjer torsdag 23. mai kl. 11 i en seremoni på Oslo katedralskole under Abeluka. Prisbeløpet er på 100 000 kr og deles likt mellom prisvinner og prisvinners skole.

Norsk matematikkråd har i år også gitt hederlig omtale til André Løvvang Aasgaard (Øreåsen skole), Paul Venter (British International school of Stavanger), Torill Lekve (Byåsen videregående skole) og Issa Mihesh (Valler videregående skole).

Utdrag fra komiteens begrunnelse:

«Pål Harald Hansen har utmerket seg som en pioner i arbeidet med utforskende undervisning, og hans engasjement har hatt en betydelig innvirkning både lokalt og nasjonalt.  [...] Hansen har vist seg som en sann leder innenfor sitt felt, og han deler sin kunnskap og erfaring gjennom kurs på andre skoler i kommunen, både på grunnskolenivå og videregående skole.»